Piemonte – et frugtbart land

Når man taler om Piemonte-vine, går tankerne straks til de berømte navne Barbaresco og Barolo. Disse dækker dog kun 3% af hele den regionale vinproduktionen.

Hovedområderne indenfor vindyrkning og produktion i Piemonte

Hovedområderne indenfor vindyrkning og produktion i Piemonte ligger i provinserne Cuneo, Asti og Alessandria – men også omkring provinserne Torino, Novara og Vercelli.

Piemonte er et frugtbart område, der altid formår at levere fantastiske produkter med udgangspunkt i landbrugstraditionen. Sammen med naboerne, Frankrig og Lombardiet, er de vigtigste vinproducerende regioner beliggende mellem 30° og 50° breddegrader i områder med tempereret klima. De områder som er mest egnede til vinproduktion, krydses af den 45. Parallel, hvilket gør dem perfekte til produktion af kvalitetsprodukter. Takket være en gennemsnitlig årstemperatur på ca. 10°C, garanteres den præcise mængde solskin og regn, der er nødvendig for at opnå afbalancerede vine, rige på parfumer og med konstant modning af klaser.

Navnet Piemonte, fra “ai pie dei monti”, der betyder ”Ved foden af bjergene”  fortæller indirekte om et moderat klima, hvor det kolde vejr veksler med de varme somre. Middelhavsvejr ejer de væsentlige elementer der resulterer i disse temperaturforskelle. I århundreder har dette klima bidraget til at hærde vinmarkerne, og gjort dem robuste og produktive.

Når man taler om Piemonte-vine, går tankerne straks til de berømte navne Barbaresco og Barolo. Disse dækker dog kun 3% af hele den regionale vinproduktionen. Antallet af DOC- og DOCG-vine, som dette område kan prale af – hele 18 styks – har, især i de sidste par år, været grunden til et eventyrligt ”rollespil”, komplet med et kontinuerligt skift af ”troner, scepter og kongekroner”. Faktisk skyldes de mange og prestigefyldte typer af udmærkelser, traditioner, indført af Savionshuset.

De vigtigste vinavlinger og producerende områder i Piemonte findes i provinserne Cuneo, Asti og Alessandria, men også omkring provinserne Torino, Novara og Vercelli.

Langhe

Langhe-området er bestemt den mest berømte, opdelt i Bassa Langa, Alta Langa og Langa Astigiana. Her er majoriteten de røde DOC-vine fra Nebbiolo d’Alba. DOCG-mærkerne Barbaresco samt Barolo, er flagskibene i området, sammen med den hvide trøffel fra Alba og de mange DOP-oste. Derudover er Dolcetto fra Alba, Diano og Dogliani også traditionelle i dette område, mens i Langhe Monregalesi der er Moscato fra Asti og Barbera fra Alba.

Roero

På Tanaro-flodens venstre bred ligger Roero. Området er berømt for sine sandmarker, der producerer vine som ofte beskrives som “lavet på stranden”, med elegante, bløde og parfumerede antydninger, der sammen med mere intensitet og fuld krop, er i stand til at tilfredsstille enhver persons kræsne gane. Disse historiske bakker, der rummer utrolige historier forbundet med Savoyhuset, er indrettet med blide skråninger, grotter samt slotte og er især kendt takket være produktionen af ​​DOC-etiketterne Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba, Roero og Roero Arneis. Det er helt umuligt at beskrive de følelser, der opstår, når man beundrer dette betagende landskab, som også er nomineret til at blive et UNESCO World Heritage Site.

Monferrato Astigiano

Det andet hovedområde, der bidrager til den piemontanske vinproduktion, er uden tvivl området omkring provinsen Asti: det såkaldte Monferrato Astigiano. Her møder vi Barbera d’Asti, Dolcetto d’Asti, Freisa d’Asti, Grignolino d’Asti, Moscato d’Asti, Asti Spumante, Cortese, Brachetto d’Acqui, Malvasia di Casorzo, Malvasia di Castelnuovo Don Bosco og Ruchè di Castagnole Monferrato.

Alto Monferrato

Mellem Acqui Terme og Ovada er Alto Monferrato derimod berømt for produktionen af ​​Barbera del Monferrato, Cortese dell’Alto Monferrato, Grignolino d’Asti, Brachetto d’Acqui, Dolcetto d’Acqui og Dolcetto d’Ovada.

Andre vinproducerende områder

De andre vinproducerende områder i Piemonte er følgende: Canaveseområdet med Carema – en vin der er navngiven efter den kommune, hvor den fremstilles, samt Erbaluce di Caluso, – en hvidvin som kan være enten en “spumante” med bobler, eller en “passito” som er en stråvin. Vest for Langhe finder vi områderne Val di Susa – Susa Valley, Pinerolese – området omkring landsbyen Pinerolo, samt Colline Saluzzesi – bakkerne i nærheden af ​​Saluzzo. Endelig i den nordlige del af regionen, de såkaldte “Vines of the North”, som er Nebbiolo-vine, der omfatter områder med stier som Colli Novaresi, med produktionen af ​​vinene Sizzano, Fara, Boca og Ghemme, mens Lessona og Gattinara kommer henholdsvis fra de områder, der grænser op til Biella og Vercelli.

 

 

 

Piemontes Mange Sublime Vine

Barolo DOCG

Barolo, i de senere år defineret som “Kongen af vine, Kongens Vin”, er Langhes bankende hjerte hvad gælder vindyrkning og produktion. Det er på grund af Barolo, at andre store piemontiske produkter eksporteres i dag.

Barbaresco DOCG

Barbaresco er en vin, der har præget ”the Historie of Langhe” og er fundamentet for de mange madelskende producenter i dette område. En spændende og følelsesladet vin der kan overraske med dens kompleksitet.

Nebbiolo

En ædel druesort, der er rig på historie og charme, karakteriseres samtidig med kraftfuldhed og elegance.

Barbera

Barberas vinavl kan enkelt beskrives som landlig og håndhøsted, og er en af de mest repræsentative for Piemontes vinhistorie. For dem der smager den, vil dens variationer være fascinerende og sjove at gå på opdagelse i.

Dolcetto d’Alba DOC

Dolcetto d’Alba er en DOC-vin, hvis produktion kun er godkendt i provinserne Asti og Cuneo. Traditionelt er det Langes mest konsumerede vin.

Roero

I Roero-området, som ligger på Tanaro-flodens venstre bred, udvikler Nebbiolo-vinesorten dens rene udtryk og er et spejl af det område, hvor det vokser.

Verduno Pelaverga DOC

Denne vintype producerer en af Italiens mindste DOC og har med tiden kunnet erobre et stort og heterogent publikum.

Arneis

Arneis henviser, med piemontansk dialekt, til en fræk karakter som ifølge legenden er en vanskelig vin at producere.

Alta Langa DOCG

Alta Langa DOCG er en mousserende vin, produceret i flere kommuner i Alessandria, Asti og Cuneo provinserne.

Moscato

Den færdige vin er karakteriseret af de søde spor af moden apelsin og limeblomster, som aldrig trætter ganen.

Nascetta

Denne semi-aromatiske druesort, som stammer fra kommunen Novello, er blevet berømt i de senere år. Dette har betydet en stor interesse blandt Langes vinavlere og skabt et stærkt ønske om, at den opnår DOC-anerkendelse.

Erbaluce

Navnet stammer fra farven på den gyldne, gule drue, som skinner om efteråret, når morgensolens stråler rammer den.

Gavi DOCG

Produktionsområdet består af ca. 1450 hektar, fordelt over 11 kommuner i Alessandria provinsen.